fredag, november 18, 2011

Laikas årgångsglögg


Det är fredag, jag hoppade jobbet och gick på långpromenad istället. Kändes som det bästa, och nästa vecka är en ny vecka. Mörkret faller sakta över de lurviga kossorna och öppna fälten, ikväll kommer en kompis på minisyjunta och jag firar en vecka kvar till advent med att tulla på kollektivets egen hemmagjorda glögg. Den är i all ödmjukhet helt fantastisk och jag tror nästan på allvar att det finns en liten glöggtomte som smyger in och förvandlar den bubblande potatis- och svagdrickesörjan till helt ljuvligt julig glögg! Göra egen glögg från grunden är helt klart the shit, och känner du dig sugen hinner du fortfarande få till en sats innan jul.


Tokgod glögg

5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst (för bröddegar)
1 påse hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (5 cm)
1 kanelstång
1-2 pkt russin (500g)
2,5 kg socker

Blanda allt i en hink eller liknande, täck med plastfolie med små hål. Låt stå och bubbla och jäsa minst tre veckor i rumstemp utan att röra (det luktar ganska jäst första dagarna men blir bättre sedan). Tappa upp på fina flaskor och invänta glöggfryntligheten! Vår blev ganska alkoholstark, men det gör ju inget negativt för adventsglädjen.
Du kan också testa att smaksätta med olika saker, vi testade lingon och blåbär, men det gav inte så mycket smak.

Inga kommentarer: